KINALI KEKLİK
Boy : 32-35 cm
KA : 47-52 cm
Ağırlık: 0,4-0,8 kg
Kayalık ve sarp arazileri sever. Ayrıca yarı kurak ve kurak bölgelerde, çalılık ve otlu yamaçlar, ekili alanlar, kayalık taşlık alanlarda yaşar. Karadeniz sahil kesimi hariç bütün Türkiye’de yaygın bir türdür. Ağırlıklı olarak otsu bitkilerin tohumları ile beslenirler. Ayrıca yeliş otsu bitkilerin yaprakları, yumruları ve böcekler, örümcekler, çekirgeler gibi hayvansal besinlerle de beslenirler.
KAYA KEKLİĞİ
Boy : 32-35 cm
KA : 47-52 cm
Ağırlık: 0,4-0,8 kg
Asıl olarak Yunanistan,Bulgaristan, İsviçre,Bosna Hersek, Slovenya,Avusturya ve İtalya’da yayılan bir türdür. Pek çok kaynakta türün yayılış alanından Türkiyeçıkarılmıştır. IUCN kriteri NT’dir, yani nesli tehlikeye yakındır. Kınalı kekliğe çok benzeyen bir türdür. Ancak boyun bölgesinin daha beyaz olması,
kanattaki koyu şeritlerin daha açık renkte olması ve sırt tarafın daha grimsi renkte olması ile morfolojik olarak bir miktar ayrılabilmektedir. Yine de iki türün bireylerini yan yana koymadan birbirinden ayırmak kolay değildir. Türkiye’de bulunma ihtimali olan tek yer Trakya’dır, ancak oradan bu güne kadar verilen kayıtlar da kınalı keklik şeklindedir.
KUM KEKLİĞİ
Boy : 22-25 cm
KA : 39-41 cm
Ağırlık: 150-250 gr
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde köylerin yakınlarında, tarım alanlarında, kayalık tepelerde ve step alanlarda bulunur. Renkleri toprak rengine yakındır. Kınalı keklik gibi kanatta çizgiler varsa da bu çizgiler daha geniş bir alanı kaplar ve rengi kahverenginin tonları şeklindedir. Ön boyun bölgesi de beyaz değil gridir. Besinlerini çoğunluk otsu bitkilerin tohumları oluşturur. Ancak karıncalar, böcekler gibi hayvansal besinlerle de beslenirler.